En kvinde jeg underviser, kom hen til mig efter undervisningen og fortalte at hun havde det skidt.
Hun fortalte mig, at da hun kom i overgangen, var hun ramt af hedeture, kunne ikke sove om natten og havde andre gener. Hun tog imod de piller lægen anbefalede hende, og sagde samtidigt at hun bare udskød generne til senere.

For et par år tilbage, valgte kvinden at stoppe med hormonpillerne. Hun var blevet 78 år og havde ikke lyst til at fylde sin krop med, som hun sagde ”flere kemikalier end højst nødvendigt”.
Hun begyndte at få hedeture, sov dårligt om natten, og havde en kort lunte.
Hun var flov over, hvordan hun havde det i den alder. At hun i en alder af 80 år (frisk kvinde med svagt syn) var ramt af overgangssymptomer!

Hun oplevede at omgivelserne gjorde grin med hende, at hun havde hedeture som 80 årig!

Det gjorde indtryk på mig, at opleve denne kvinde, som var tynget af skyld og skam over, hvordan hendes krop og system reagerede.
Tillad mig at skrive, oveni købet helt naturligt, reagerede kroppen.

Det gjorde mig ondt i mit hjerte, at se hende fortælle om omgivelsernes reaktion på hendes krops naturlige reaktion.

Jeg fortalte hende, at jeg valgte at kalde, de temperatursvingninger min krop har, for energiture. Fordi det er det jeg oplever det er. Hver gang jeg mærker og sanser, at der er noget jeg ikke er enig i, ikke bryder mig om eller føler mig forurettet over, sker der et energiskifte inde i mig. Det kan være mere eller mindre blussende effekt.
Jeg sagde til hende, at det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan energiture kan komme til udtryk. Det kan være oplevelsen af, at have ”en kort lunte”, at opmærksomheden bevæger sig let tilbage og at du ikke helt lytte til det der foregår omkring dig, eller det kan være at du mærker, at nu er nok, nok.
Hun klarede helt op og udbrød ”ja, ja, det er lige det det er! Det sker jo hver gang min mand driller mig, eller når jeg bliver frustreret over mit syn! Så kommer de… hvad kaldt du dem? Energiture?”

Hun forsatte ”Jeg har kigget mig i spejlet når det sker, og jeg bliver ikke rigtig rød i mine kinder. Men jeg kan mærke det indeni”.

Efter min mening, er der skabt lidt af en industri, der tjener penge på kvinder i overgangen.
Noget som er en naturlig del af vores liv og udvikling. Tiden for kvinder i den målgruppe, bliver stadig gjort til et problemfyldt tidspunkt i livet, og noget man skal dysse ned, have styr på og helst undgå.
Mange kvinder oplever temperatursvingninger, som vores kultur kalder hedeture. Disse hedeture bliver ofte problematiseret og i et vist omfang latterliggjort af omgivelserne.

Jeg tillader mig at trække en parallel til unge i puberteten. Det er også et tidspunkt, hvor hormonerne pisker rundt i kroppen og er en naturlig del af at være ung, udvikle sig og vokse op.
Overgangen er også en naturlig del, af at være kvinde, blive moden og vis.

Kvinde, din krop er skabt til at kunne gennemgå og klare denne periode af dit liv. Hvis du ønsker din overgang skal være fyldt med mere glæde, mere behagelig og mindre ubehag – bliver du nødt til:

– at foretage et eller flere valg
– at tage dig selv alvorlig
– at gøre noget andet end du plejer
– at indstille dig på, at undvære noget eller nogle ting i din hverdag. I hvert fald i en periode.

Overgangen er en periode, som kan vare fra få år, op til over 14 år. Det er da ærgerligt, hvis de år skal være præget af et frustreret indre og en krop du ikke kan genkende eller holde ud at være i.
Og der er altid undtagelser, nogle er mere påvirket end andre. Det gælder om, at lytte til din krop, være nænsom og blid overfor dig selv. Passe godt på dit slot, det er dig der er Dronningen og bor i slottet. Du kan vælge at pynte det, som du ønsker det skal se ud. Du kan vælge, hvordan stemningen i slottet skal være, om skimmelsvamp skal have lov til at ødelægge de indre vægge, om der skal opgraderes, forebygges eller blot vedligeholdes.

Husk at nyde din overgang, der er så meget godt til dig også, i den periode.

I mit næste nyhedsbrev, giver jeg dig nogle fif til, hvordan du eventuelt kan komme lettere igennnem din overgang.

Hjertevarme søsterhilsner, fra en kvinde, som også er i overgangen.

NYHEDSBREV

Nul spam, kun gode nyheder 

Bekræft din tilmelding ved at klikke på linket i den mail, der ligger i din inbox